A A A

 

OIM continuă să sprijine țara noastră în gestionarea eficientă a fenomenului migrației

În cadrul întrevederii ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu cu șeful misiunii Organizației Internaționale a Migrației (OIM) în Moldova, Lars Johan Lönnback, au fost punctate viitoarele acțiuni de consolidare a cadrului de cooperare în managementul migrației.

 

În debutul discuţiilor, Viorica Dumbrăveanu a mulțumit OIM pentru sprijinul continuu în gestionarea fenomenului migraţiei în Republica Moldova.

 

“Apreciez suportul considerabil al Organizației Internaționale a Migrației în procesul de îmbunătăţire a politicilor publice privind integrarea migranților, respectarea drepturilor acestora, precum și sporirea efectelor pozitive şi reducerii celor negative ale migraţiei”, a menționat ministrul.

 

Șeful misiunii OIM, Lars Johan Lönnback, a trecut în revistă viitoarele proiecte care urmează a fi implementate în domeniul vizat și a exprimat deschiderea pentru un dialog productiv în abordarea și soluționarea provocărilor în domeniul migrației, reglementarea activității agențiilor private in domeniul angajării în câmpul muncii peste hotare, traficul de ființe umane, reintegrarea durabilă a cetățenilor moldoveni reîntorși în țară, exodul lucrătorilor medicali, cel din urmă fiind identificat ca un fenomen alarmant.

 

Ministrul a dat asigurări de maximă implicare în viitoarele inițiative ale OIM.

 

Din anul 2003, OIM sprijină Republica Moldova, în adoptarea și punerea în aplicare a unui șir de practici, documente conceptuale și legi, care determină politica migraționistă.

 

Actualmente Republica Moldova are semnate 7 acorduri bilaterale în domeniul migrației de muncă cu Ucraina, Federația Rusă, Azerbaidjan, Belarus, Italia, Israel și Bulgaria și 14 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, care prevăd garanţii sociale pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi.