Astăzi este marcată Ziua mondială a diabetului
Ziua mondială a diabetului este marcată anual la data de 14 noiembrie. Tema din acest an a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) subliniază necesitatea asigurării unui acces echitabil la îngrijire esențială pentru cetățeni și creșterea conștientizării privind modul în care persoanele cu diabet pot reduce riscul complicațiilor generate de această boală.
Diabetul reprezintă o afecțiune cronică, caracterizată prin nivelul ridicat de glucoză în sânge, ceea ce duce în timp la probleme grave de sănătate, prin afectarea ochilor, rinichilor, picioarelor, nervilor și vaselor sangvine ale inimii. Simptomele diabetului includ: senzația continuă de sete, vedere încețoșată, senzația de oboseală, pierderea în greutate.
În Republica Moldova persoanele cu diabet, asigurate, beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice. Aceste servicii includ: testarea glicemiei la medicul de familie, realizarea analizelor, a examenelor profilactice la specialiști, tratament spitalicesc.
Pacienții cu diabet zaharat au acces gratuit la 14 denumiri comune internaționale de medicamente, în diverse forme farmaceutice și doze, inclusiv analogi de insulină și medicamente pentru prevenirea complicațiilor.
Totodată, aceste persoane beneficiază de o serie de dispozitive medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală: 11 tipuri de teste pentru aprecierea glicemiei, dintre care două modele gratuite, iar nouă compensate, opt tipuri de lanțete pentru determinarea glucozei în sânge, dintre care trei modele gratuite și cinci compensate, două tipuri de seringi sterile cu ac pentru insulină, dintre care un model gratuit și unul compensat, trei modele de ace pentru stilou injector de insulină, dintre care unul gratuit, iar două compensate. Din surse centralizate, copiii cu diabet sunt asigurați cu dispozitive și consumabile pentru administrarea insulinei.
Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, iar diabetul de tip 2 poate fi evitat prin respectarea recomandărilor medicilor, alimentație sănătoasă, hidratare, evitarea zahărului și a grăsimilor, activitate fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și a tensiunii arteriale sub control.Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022 mai mult de 131 de mii de oameni aveau diabet zaharat, dintre care 19 367 de pacienți – dependenți de insulină.
Datele Studiului STEPS privind prevalența factorilor de risc ai bolilor netransmisibile în Republica Moldova, arată că una din cinci persoane din țara noastră nu și-a măsurat niciodată nivelul de zahăr în sânge. Datele OMS arată că aproximativ 422 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet, iar 1,5 milioane de decese anual sunt din cauza acestei boli.
Prin informare, prevenție și sprijin reciproc, putem contribui la gestionarea acestei afecțiuni și la îmbunătățirea calității vieții. Să ne unim eforturile împreună pentru a spori conștientizarea asupra diabetului, sănătății noastre și a generațiilor viitoare.