Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Cabinetul de miniștri a aprobat ratificarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la programul „UE pentru sănătate”

28/02/2023
Cabinetul de miniștri a aprobat ratificarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la programul „UE pentru sănătate”

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătății, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asocierea țării la programul „UE pentru sănătate”, semnat la Bruxelles, pe 7 februarie.

Asocierea la acest program va permite Republicii Moldova să participe la toate concursurile de proiecte lansate, ceea ce va contribui la fortificarea capacităților sistemului de sănătate, prin îmbunătățirea rezilienței acestuia și a eficienței resurselor, inclusiv pentru sporirea gradului de pregătire la situațiile de urgență.

De asemenea, cu ajutorul acestui program va fi îmbunătățită capacitatea de prevenire a bolilor, în special a cancerului, va fi consolidată forța de muncă în domeniul sănătății, promovată transformarea digitală și facilitat accesul la medicamente și dispozitive medicale.

Bugetul programului pentru perioada 2021-2027, de 5,3 miliarde de euro, este destinat entităților eligibile, organizațiilor și ONG-urilor din domeniul sănătății din țările UE sau din țările terțe asociate la program. Republica Moldova va avea acces la finanțare pe poziție de egalitate cu statele membre ale UE.

Spread the love