Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

„Diabetul zaharat – diferența o fac nursele” este genericul Zilei Mondiale a Diabetului în anul 2020

14/11/2020
„Diabetul zaharat – diferența o fac nursele” este genericul Zilei Mondiale a Diabetului în anul 2020

Anual, la 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului. În acest an, tematica zilei mondiale este Diabetul zaharat – diferența o fac nursele, care demostrează încă o dată creșterea rolului nurselor în sprijinul persoanelor cu diabet zaharat.

Nursele (asistenţii medicali şi moaşele) reprezintă peste jumătate din forța de muncă globală în domeniul sănătății și sunt implicate cel mai mult în susținerea persoanelor cu boli cronice. În contextul pandemiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii care a declarat anul 2020 – Anul Internaţional al nurselor că forţa lor este suficient de puternică pentru a ne asigura că oricine şi oriunde primeşte îngrijirea medicală de care are nevoie.

Cele mai recente cifre arată că peste 463 de milioane de persoane (1 din 11) din întreaga lume trăiesc cu diabet zaharat și numărul acestora este în continuă creștere. Către anul 2030 se estimează o creștere a persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat până la 578 de milioane. În anul 2019, diabetul zaharat a cauzat peste 4,2 milioane de decese.

În Republica Moldova, în anul 2019, fiecare a treia persoană din 100, cu vârsta între 30 și 70 de ani, poate deceda prematur din cauza bolilor cronice. Statisticile arată că bărbații au un risc aproape de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi de această boală netransmisibilă, comparativ cu femeile.

Numărul de cazuri de diabet zaharat la adulți este de 417,8 cazuri la 10 mii populație, la copii – 7,4 la 10 mii populaţie. Anual, sunt înregistrate 10 833 de cazuri, dintre care 10 755 la adulţi şi 78 la copii. Numărul de cazuri noi la adulți este de 37,4 cazuri la 10 mii populație și copii – 1,2 la 10 mii populaţie.

Diabetul este o boală cronică atunci când nivelul glucozei (zahărului) din sânge (glicemia) creşte peste normal. Sunt mai multe tipuri de teste pentru a diagnostica diabetul, dar cel mai răspândit este controlul conținutului de zahăr în sânge prelevat dimineața, pe nemâncate. Un nivel de zahăr din sânge mai mic de 5,6 mmol/l este normal. Un nivel de zahăr din sânge de la 5,6 până la 6,9 mmol/l indică o stare de prediabet. Iar dacă nivelul depistat este 7 mmol/l sau mai mare la două teste separate, se consideră că persoana are diabet zaharat.  Această situație apare fie din cauza producției insuficiente de insulină de pancreas, fie a insensibilităţii celulare la insulină.

Simptomele timpurii ale diabetului zaharat sunt: setea, urinarea în cantități mari (poliuria), pofta de mâncare mărită (polifagia), oboseala. În timp, dacă nu se intervine corespunzător, simptomele se pot extinde, apărând vederea încețoșată, furnicături sau amorțirea membrelor, infecții ale pielii și ale tractului urinar.

Pentru a evita complicațiile diabetului zaharat este important să respectăm 4 reguli importante:

– Verificăm periodic nivelul glicemiei;

– Adoptam un stil sănătos de viață: ne schimbam obiceiurile alimentare (3 mese principale și 2 gustări), excludem dulciurile concentrate și facem mișcare minim 30 de minute în fiecare zi;

– Avem grijă de sănătatea noastră;

– Mergem periodic la medicul endocrinolog/diabetolog și cardiolog pentru consultații medicale.

Măsurile de prevenire a bolii sunt esențiale înainte de apariţia acesteia. După declanşarea diabetului măsurile de prevenire urmăresc alt obiectiv: evitarea complicaţiilor bolii.

Ziua Mondială a Diabetului se organizează din anul 1991 la Inițiativa Federației Internaționale a Diabetului și a Organizației Mondiale a Sănătății ca răspuns la escaladarea amenințării pentru sănătate a diabetului zaharat.

Spread the love