Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ministra Ala Nemerenco a susținut o alocuțiune la reuniunea la nivel înalt a Fondului Pandemic

24/05/2023
Ministra Ala Nemerenco a susținut o alocuțiune la reuniunea la nivel înalt a Fondului Pandemic

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco a susținut o alocuțiune la reuniunea la nivel înalt organizată de Fondul Pandemic (The Pandemic Fund), în cadrul celei de-a 76 sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății. Republica Moldova este una dintre puținele țări invitate să vorbească la panelul de discuție.

Printre cei prezenți la întrunire au fost Joan Pablo Uribe, directorul global al Băncii Mondiale pentru sănătate, nutriție și populație, Xavier Becerra, secretarul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA, Dr. Michael Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru situații de urgență în sănătate, Priya Basu, directorul executiv al Secretariatului Fondului Pandemic.

În alocuțiunea sa, ministra Ala Nemerenco a declarat: „Fiecare pandemie aduce cu sine provocări care trebuie să fie abordate de sistemele de sănătate, guverne și societate în general. Investițiile pentru consolidarea capacităților de pregătire și răspuns în cazul urgențelor de sănătate publică necesită o abordare multisectorială și multidimensională. Acțiunile de îmbunătățire în acest sens sunt stipulate în planul privind punerea în aplicare a Regulamentului Sanitar Internațional, aprobat recent de Guvern, și mizăm pe suportul Fondului Pandemic, prin finanțarea activităților. Scopul principal este de a construi un sistem de sănătate mai rezilient și de a îmbunătăți securitatea sanitară în țară”.

Ministra Sănătății a mai menționat că sprijinul Fondului Pandemic va contribui la fortificarea resurselor umane, una dintre componentele esențiale ale unui sistem de sănătate puternic, îmbunătățirea capacităților sistemului național de laborator și al celui de supraveghere epidemiologică. Cererea de finanțare a proiectului de consolidare a capacităților de pregătire și răspuns în cazul pandemiilor a fost expediat de Ministerul Sănătății în adresa Secretariatului Fondului Pandemic.

Spread the love