Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Săptămâna europeană a sănătății mintale, marcată în perioada 9-13 mai

10/05/2022
Săptămâna europeană a sănătății mintale, marcată în perioada 9-13 mai

În perioada 9-13 mai 2022 este marcată Săptămâna europeană a sănătății mintale cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța sănătății mintale. Tema din acest an este „Vorbește despre sănătatea mintală”, fiind pus accentul pe sănătatea tinerilor.

Sănătatea mintală este o stare în care persoana poate să-și fortifice la maxim capacitățile, poate gestiona situațiile stresante din viață, lucra productiv și își poate aduce contribuția în comunitate. Sănătatea și bunăstarea mintală sunt influențate de un spectru de factori, precum predispozițiile genetice, circumstanțele sociale, mediul în care trăiesc oamenii și factorii externi.

Cele mai des întâlnite probleme de sănătate mintală sunt depresia, anxietatea și tulburările de comportament alimentar. Totodată, printre problemele de sănătate mintală se numeră tulburarea afectivă bipolară, schizofrenia, demența, tulburările de sprectru austist.

În Republica Moldova, tratamentul pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală este gratuit. Medicii de familie stabilesc diagnosticul și prescriu tratament împotriva depresiei și anxietății, iar specialiștii din cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) oferă asistență medicală, reabilitare psihosocială, sprijin, mediere în relațiile cu familia și comunitatea. Serviciile sunt prestate confidențial și gratuit.

În prezent, activează 40 de astfel de centre, în raioanele și municipiile din țară, iar sub supravegherea specialiștilor de la CCSM se află 69 183 de persoane cu diverse probleme de sănătate mintală. Pe parcursul anului 2021 s-au adresat după ajutor la centrele respective 217 477 de persoane, dintre care 28 620 de copii.

Menționăm că, în ultimii cinci ani, investițiile în serviciile comunitare de sănătate mintală, la nivel național, au crescut, fiind alocate, în anul 2021, peste 73 de milioane de lei. Totodată, pentru asigurarea tratamentului ambulator al persoanelor cu tulburări mintale aflate în evoluție nefavorabilă în lista medicamentelor compensate integral din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală au fost incluse alte 18 denumiri comune internaționale de medicamente, suplimentar fiind eliberate gratuit medicamente psihotrope pentru tulburările mintale cronice și evolutive. În total, în anul 2021, medicii de familie și medicii specialiști au eliberat 107 163 de rețete pentru compensarea medicamentelor psihotrope de care au beneficiat 20 433 de persoane.

Precizăm că, din anul 2014 intervențiile de reformare în sănătatea mintală se realizează în baza Memorandumului de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Elveției, prin proiectul moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, care se axează pe pilotarea serviciilor comunitare de sănătate mintală și pe facilitarea reformei la nivel național. În cadrul acestui proiect au fost fortificate capacitățile și cunoștințele personalului angajat în centrele comunitare, spitalele de psihiatrie și din cadrul asistenței medicale primare și specializate.

Spread the love