Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ministra Ala Nemerenco a avut o întrevedere cu înalți oficiali din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

02/07/2024
Ministra Ala Nemerenco a avut o întrevedere cu înalți oficiali din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avut luni, 1 iulie, o întrevedere cu înalți oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – directorul departamentului responsabil de consolidarea pregătirii țărilor pentru situații de urgență de la Cartierul General al OMS, Nedret Emiroglu, şi directorul pentru urgențe din cadrul Biroului regional pentru Europa al OMS, Gundo Aurel Weiler, care au fost însoțiți de reprezentantul OMS în Republica Moldova, șeful Biroului de țară, Miljana Grbic.

Obiectivele misiunii OMS includ evaluarea implementării portofoliului de management clinic pentru a răspunde și a asigura pregătirea pentru situații de urgență. Cu acest scop au fost vizitate Spitalul Raional Căușeni și Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

OMS, în colaborare cu Ministerul Sănătății și Federația Internațională de Medicină de Urgență, a desfășurat un șir de instruiri axate pe managementul pacienților în scenarii de accidentare în masă, aspecte clinice ale îngrijirilor de urgență, critice, traumatisme și chirurgicale cu scopul consolidării capacităților de pregătire instituțională pentru situațiile de urgență medicală. Programele au fost furnizate prin metode de simulare clinică practică de către experți internaționali. Peste 1370 de lucrători din domeniul sănătății, în special medici din Republica Moldova, Ucraina, Polonia și Kazahstan, au fost instruiți în cadrul CUSIM, care urmează să devină centru de colaborare al Biroului regional pentru Europa din cadrul OMS.

Republica Moldova reprezintă un exemplu de utilizare a protocoalelor și instruirilor OMS pentru a îmbunătăți practicile de management clinic și a pregăti spitalele pentru situaţii de urgență.

OMS a apreciat eforturile țării noastre și s-a angajat să împărtășească acest exemplu la nivel global prin diversele sale platforme, astfel încât alte țări să poată prelua experiența furnizării de îngrijiri medicale în cel mai eficient mod, în pofida resurselor limitate.

Spread the love