Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, participă la Dialogul internațional privind finanțarea durabilă pentru bolile netransmisibile și sănătatea mintală

20/06/2024
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, participă la Dialogul internațional privind finanțarea durabilă pentru bolile netransmisibile și sănătatea mintală

În perioada 20-21 iunie, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, participă la Dialogul internațional privind finanțarea durabilă pentru bolile netransmisibile și sănătatea mintală, care se desfășoară în orașul Washington, Statele Unite ale Americii.

Evenimentul reunește oficiali internaționali și reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale din diferite țări și are scopul de a aborda includerea bolilor netransmisibile (BNT) și a sănătății mintale în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, precum și de a identifica soluții în reducerea mortalității premature cauzată de BNT la nivel global.

În discursul său, ministra Sănătății a vorbit despre experiența Republicii Moldova în dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală și gestionarea bolilor netransmisibile, dar și măsurile întreprinse de autorități pentru îmbunătățirea sustenabilității acestor servicii. Totodată, ministra Sănătății a menționat despre sprijinul acordat refugiaților ucraineni privind nevoile lor în materie de sănătate mintală și boli netransmisibile.

Menționăm că în vederea promovării unui mediu sănătos de viață și îmbunătățirea supravegherii managementului BNT, Ministerul Sănătății a aprobat Programul național de prevenire și control al bolilor netransmisibile pentru anii 2022-2030. Programul se bazează pe o abordare integrată a factorilor de risc determinanți pentru BNT, concentrându-se pe acțiuni multisectoriale.

De asemenea, a fost aprobat Programul național privind sănătatea mintală pentru anii 2023-2027, care urmărește fortificarea sistemului de sănătate mintală la toate nivelele de asistență medicală, ajustat la bunele practici și standarde internaționale, prin dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală cât mai aproape de locul de trai și conform necesităților populației.

Spread the love