Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Svetlana Nicolaescu a participat la cea de-a șasea Reuniune a Părților la Protocolul privind Apa şi Sănătatea

16/11/2022
Svetlana Nicolaescu a participat la cea de-a șasea Reuniune a Părților la Protocolul privind Apa şi Sănătatea

Astăzi, 16 noiembrie, Svetlana Nicolaescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, participă împreună cu delegația Republicii Moldova la cea de-a șasea Reuniune a Părților la Protocolul privind Apa şi Sănătatea la Convenţia din 1992 privind protecţia şi utilizarea cursurilor de apă transfrontiere şi a lacurilor internaţionale. Reuniunea se desfășoară în perioada 16-18 noiembrie, la Geneva, Elveția, și urmărește abordarea progresului în implementarea Protocolului, precum și a celor mai presante provocări legate de apă și sănătate în regiunea pan-europeană.

În cadrul sesiunii de nivel înalt dedicate realizării acțiunilor WASH (apă, sanitație și igienă), inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, Svetlana Nicolaescu a remarcat că în Republica Moldova acțiunile WASH constituie o prioritate a politicilor naționale. Totodată, ca Parte la Protocolul privind Apa şi Sănătatea, Guvernul Republicii Moldova își reiterează angajamentul de a asigura accesul la servicii WASH pentru toată populația, a menționat secretarul de stat. În perioada pandemiei de COVID-19 s-au îmbunătățit semnificativ condițiile de igienă în instituțiile medico-sanitare, sociale și cele de învățământ. Svetlana Nicolaescu a abordat și pericolul pe care îl comportă pentru Republica Moldova atacurile militare ale Federației Ruse asupra obiectelor de infrastuctură ale Ucrainei din perspectiva accesului populației la resursele acvatice și aprovizionarea cu apă și sanitație.

La fel, s-a menționat faptul că, Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030” oferă un cadru strategic pentru realizarea politicilor privind apa și sănătatea în concordanță cu obiectivele de dezvoltare durabilă 3 (sănătate și bunăstare) și 6 (apă și sanitație). În baza Programului național de implementare a Protocolului privind Apa și Sănătatea pentru anii 2016-2025 și Strategiei de alimentare cu apă şi sanitaţie 2014-2030 se realizează investiții, menite să asigure creșterea accesului echitabil al populației la serviciile WASH.

Spread the love