Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Astăzi marcām Ziua mondială de prevenire a suicidului

10/09/2023
Astăzi marcām Ziua mondială de prevenire a suicidului

În fiecare an, la 10 septembrie, este marcată Ziua mondială de prevenire a suicidului. Sloganul din acest an „Aducem speranță prin acțiune”, amintește că în orice situație există o alternativă, iar acționând putem aduce speranță.

Cauzele cele mai frecvente ale suicidului sunt depresia, tulburările legate de consumul de alcool, singurătatea, discriminarea, problemele financiare, violența, abuzul sau boala. Multe sinucideri au loc impulsiv, în momente de criză. 

Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate 366 de decese prin suicid, dintre acestea, 317 cazuri s-au produs în rândul bărbaților.

În contextul zilei mondiale de prevenire a suicidului, Ministerul Sănătății atrage atenția asupra sănătății mintale a bărbaților.

De trei ori mai mulți bărbați decât femei mor prin suicid în țările înalt dezvoltate. Suicidul este a doua cauză de deces printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, după accidentele rutiere. 

Rolul serviciilor comunitare de sănătate mintală este esențial pentru prevenirea și tratamentul problemelor cu care se confruntă persoanele aflate în situații de criză. Acestea sunt acordate în cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din raioanele și municipiile din țară, unde persoanele au acces la asistență medicală și reabiliate psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea.

De asemenea, în perioada iunie – decembrie 2023, specialiștii din domeniul medical, social și educațional participă la o instruire multidisciplinară de informare, care are drept scop de a preveni comportamentul suicidar și de a oferi sprijin și îngrijire celor care trec prin situații complicate.

Totodată, rolul celor dragi este esențial pentru persoanele care trec prin situații dificile, oferind suport emoțional la timpul necesar.

Spread the love