Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

La nivel mondial este celebrată ziua copiilor născuți prematur

17/11/2023
La nivel mondial este celebrată ziua copiilor născuți prematur

Astăzi este ziua celor mai mici luptători, a bebelușilor născuți prematur, unii de doar 500 de grame. Anual, în Republica Moldova, se nasc cu greutate extrem de mică și foarte mică sute de copilași, care au nevoie de îngrijiri medicale speciale oferite de medicii și asistentele medicale din centrele perinatale.

Pentru acordarea unei asistențe medicale calitative și asigurarea condițiilor prielnice pentru dezvoltarea bebelușilor centrele perinatale sunt dotate de Ministerul Sănătății cu dispozitive performante, precum mese de resuscitare, incubatoare, mese radiante, aparate de ultrasonografie, electrocardiografe, ventilatoare pulmonare, defibrilatoare.

De asemenea, în curând cei aproximativ 700 de nou-născuți prematuri care ajung din toată țara în secția Prematuri a Institutului Mamei și Copilului vor fi examinați și tratați în condiții moderne. Secția prematuri amplasată într-un bloc cu două nivele este în proces de reparație capitală, în cadrul unui proiect transfrontalier cu România. Pentru renovarea secției Ministerul Sănătății a alocat în acest an șapte milioane de lei, iar peste un milion de euro constituie contribuția Uniunii Europene. Secția va fi dotată inclusiv cu echipament medical performant și urmează să fie inaugurată în anul 2024.

Menționăm că, în anul 2022, în țară s-au născut înainte de 37 de săptămâni de sarcină 1552 de copii, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Spread the love