Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Serviciul de screening cervical din Republica Moldova va fi digitalizat

22/07/2022
Serviciul de screening cervical din Republica Moldova va fi digitalizat

Femeile eligibile pentru efectuarea screeningului cervical vor fi identificate și notificate automat privind  necesitatea testării, rezultatele investigațiilor și tratament, datorită Sistemului Informațional Automatizat „Registrul de screening cervical”. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Executiv.

Registrul va înlesni efortul medicilor de monitorizare a pacientelor, în special a celor depistate cu stări precanceroase și cancer cervical. Totodată, registrul va facilita procesul de evidență și schimbul de date între medicii implicați în prestarea serviciilor de screening cervical, necesare pentru diagnosticarea, tratarea și supravegherea pacientelor. 

SIA „Registrul de screening cervical” este implementat în cadrul Proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”, finanțat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Scopul principal al acestui registru este sporirea ratei de depistare precoce a stărilor precanceroase și prevenirea cancerului cervical.

Anual, în Republica Moldova, cu stări precanceroase ale colului uterin sunt diagnosticate 600-700 de femei, iar 300–350 de femei primesc diagnosticul de cancer cervical. 

Spread the love