Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Un nou Acord Bienal semnat dintre Republica Moldova și Organizația Mondială a Sănătății

26/05/2020
Un nou Acord Bienal semnat dintre Republica Moldova și Organizația Mondială a Sănătății

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu și directorul Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Dr Hans Henri P. Kluge au semnat, în cadrul unei ceremonii online, Acordul Bienal de Colaborare 2020-2021 între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Biroul Regional al OMS pentru Europa.

Acordul a fost elaborat în baza Programului General de Activitate al OMS pentru anii 2019-2023 și a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și are drept scop oferirea sprijinului Republicii Moldova pentru promovarea sănătății populației și reducerea inegalităților în sănătate prin intermediul unei abordări intersectoriale „sănătate în toate politicile”, ce relevă necesitatea de a îmbunătăți guvernanța generală în domeniul sănătății.

Printre domeniile prioritare de colaborare pentru următorii ani, se numără: accesul la servicii calitative de sănătate, asigurarea cu medicamente esențiale, vaccinuri și dispozitive pentru asistența medicală primară, pregătirea țării pentru urgențele de sănătate publică, asigurarea răspunsului la urgențele de sănătate, consolidarea sistemului de sănătate în domeniul inovațiilor și tehnologiilor informaționale, asigurarea principiului sănătate pentru toți.

„Acordul este bazat pe prioritățile trasate de Minister privind consolidarea sistemului de sănătate din Republica Moldova. O componentă importantă fiind Strategia în domeniul sănătății, la care lucrăm acum și urmează să o aprobăm. Suntem recunoscători Organizației Mondiale a Sănătății pentru tot suportul și rolul important pe care îl are, inclusiv în prevenirea și controlul pandemiei COVID-19”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. 

La rândul său, Dr Hans Henri P. Kluge a menționat: „Actuala pandemie ne-a avertizat cât de importante sunt pregătirile pentru situațiile de urgență și consolidarea capacităților de bază prevăzute în Regulamentul Sanitar Internațional. Pe de altă parte, vreau să vă asigur în continuare de  suportul Biroului Regional în procesul de transformare a sistemului de sănătate, oferind expertiza OMS prin asistență tehnică”.

Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la 4 mai 1992. Colaborarea tehnică este reglementată de Acordul de bază dintre Oficiul European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Guvernul Republicii Moldova privind stabilirea relaţiilor de cooperare în vederea acordării de asistenţă tehnică, care a intrat în vigoare pentru ambele părţi la 21 iulie 1994. Asistenţa tehnică este oferită în baza Acordurilor Bianuale de Colaborare între Biroul Regional al OMS pentru Europa şi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Spread the love