Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ala Nemerenco a primit la minister o delegație din SUA

31/01/2024
Ala Nemerenco a primit la minister o delegație din SUA

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco s-a întâlnit, astăzi, cu un grup de experți din Statele Unite ale Americii. Din delegație au făcut parte reprezentanți ai Departamentului pentru Energie al SUA și specialiști din Corpul internațional de experți în domeniul cancerului.

Scopul vizitei delegaților este de a evalua mersul lucrărilor de construcție a complexului radioterapeutic de la Institutul Oncologic, finanțate de Guvernul SUA. De asemenea, experții oferă suport în ceea ce privește stabilirea necesităților pentru utilizarea la capacitate maximă a acceleratorului liniar care va fi instalat în acest buncăr, precum instruirea personalului medical, actualizarea protocoalelor de tratament, etc.

Buncărul este prevăzut pentru două acceleratoare liniare, unul fiind deja procurat în cadrul unui proiect finanțat de Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei și Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Datorită acestui echipament va spori accesul pacienților oncologici la proceduri avansate de radioterapie necesare pentru tratarea cancerului, în prezent instituția având doar două astfel de aparate.

Costul estimativ al lucrărilor de construcție a complexului radioterapeutic este de circa 59 de milioane de lei, iar al noului accelerator – de 1,74 de milioane de euro.

Spread the love