Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Principalele realizări ale Ministerului Sănătății din luna ianuarie

02/02/2024
Principalele realizări ale Ministerului Sănătății din luna ianuarie

Guvernul a aprobat conceptul sistemului informațional de evidență a resurselor umane în sistemul sănătății

Acesta prevede crearea registrului electronic unic al personalului medical și farmaceutic. Totodată, sistemul va oferi informații privind disponibilitatea salariaților din domeniul sănătății, nivelul de calificare a personalului, mobilitatea cadrelor medicale, dar și tendințele de migrație din sistemul medical. De asemenea, sistemul va permite monitorizarea instruirii continue și a performanței resurselor umane din sănătate și va oferi o bază solidă pentru planificarea necesarului de resurse umane din sănătate.

Amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate vor fi monitorizate prin intermediul Sistemului de alertă precoce și răspuns rapid, gestionat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat, în ședința Executivului, la inițiativa Ministerului Sănătății. Acest mecanism va asigura schimbul de informații cu instituțiile sistemului de sănătate și autoritățile competente atât la nivel național, cât și internațional, inclusiv cu Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană.

La Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii a fost inaugurat un aparat performant de ultrasonografie

Echipamentul permite diagnosticarea mai multor afecțiuni la copii, precum cele cardiovasculare, musculoscheletale.  De asemenea, cu ajutorul echipamentului poate fi administrată toxina botulinică ghidată ecografic în musculatura copiilor cu paralizie cerebrală pentru relaxarea acesteia. Metoda nouă de tratament antispastic este realizată în scopul recuperării funcționale a copiilor. Ecograful, în valoare de 978 de mii de lei, a fost procurat cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”.

Secția pentru tratament prin constrângere cu supraveghere obișnuită a Spitalului Clinic de Psihiatrie a fost renovată capital, după circa 28 de ani, cu suportul financiar al Ministerului Sănătății.

Pentru modernizarea secției au fost alocate trei milioane 739 de mii de lei. În total, în anul 2023, Ministerul Sănătății a alocat Spitalului Clinic de Psihiatrie circa 6,5 milioane de lei, inclusiv pentru reparația acoperișului secției pentru tratament prin constrângere cu supraveghere riguroasă, punerea în funcțiune a cinci generatoare electrice, etc.

S-a desfășurat ultima rundă de instruiri privind managementul clinic al accidentului vascular cerebral (AVC) acut. 

Sesiunile au fost organizate de Ministerul Sănătății și Societatea Neurologilor din Republica Moldova, cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției. Menționăm că, începând cu 15 ianuarie curent a fost inițiată activitatea a patru centre pentru pacienții care au suferit AVC. Acestea se află în cadrul IMU, Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” și Spitalului Raional Căușeni. Începând cu 1 februarie activează centrul primar de la Spitalul Clinic Bălți și cel de la Spitalul Raional Comrat.

Cetățenii vor avea acces la informație corectă și completă cu privire la conținutul produselor consumate

Guvernul a aprobat metodologia de calculare a valorii energetice a produselor alimentare ambalate și regulamentul sanitar privind informarea consumatorului referitor la alergenii prezenți în produsele culinare nepreambalate. Prin această hotărâre a Executivului va fi garantat dreptul consumatorilor la informare veridică și completă, fiind asigurat un nivel înalt de protecție a sănătății acestora.

Spread the love