Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

04/02/2024
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Astăzi vă invităm să-l cunoașteți pe medicul specialist chirurgie toracică Gheorghe Buruiană, care din luna noiembrie a anului trecut acordă asistență medicală pacienților cărora le-a fost depistat cancer la plămâni, pleură, mediastin sau esofag.

„Șansa la viață este ceea ce mă strădui să ofer pacienților prin intervențiile chirurgicale realizate. Sunt obligat să dau absolut tot ce este mai bun pacienților, deoarece în calitate de medic am o responsabilitate deplină față de ei”.

Și-a asumat să lupte cu maladiile oncologice, dar spune că nu o poate face fără implicarea oamenilor. Este pus în dificultate deoarece majoritatea persoanelor sunt diagnosticate în stadii avansate și mai au alte boli. Succesul tratamentului depinde însă de diagnosticarea cât mai precoce.

„În primul rând lupta împotriva cancerului constă în prevenția lui, care începe de la simple investigații, efectuate măcar o dată în an – o analiză generală a sângelui, a urinei, o radiografie toracică, ultrasonografie abdominală. Din păcate, în secția noastră majoritatea pacienților cu patologie pleuropulmonară vin deja în stadii avansate. Patologia este asimptomatică până când formațiunea ajunge la o dimensiune mai mare și apare tuse, durere. În aceste stadii, de cele mai multe ori, este imposibilă efectuarea intervențiilor, care sunt foarte importante în tratamentul cancerului. Acestor pacienți le sunt efectuate proceduri de diagnosticare, printre acestea fiind bronhoscopiile cu biopsie, sub anestezie generală. În continuare primesc tratament chimioterapeutic sau radioterapeutic. Pe lângă faptul că persoanele vin la spital în stadii avansate mai au și patologii concomitente, ale sistemului cardiovascular, hepatic, renal, care complică și mai mult orice tip de tratament. Recent, a fost la noi un pacient care zice – „pe mine pur și simplu m-au trimis să fac radiografie deoarece în localitate a venit cabinetul radiologic mobil”. Deci, doar datorită acestui fapt pacientul a efectuat radiografia, pe care nu a făcut-o timp de zeci de ani. Deja era târziu, era prea târziu…”.

Tânărul a parcurs o cale lungă până a deveni medic, o etapă nouă pe care o descrie ca fiind, pe de o parte interesantă, iar pe alta – dificilă. A dedicat 11 ani studiilor la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, dintre care cinci ani au fost rezidențiat. Doar Gheorghe Buruiană și alte două persoane au decis să studieze la rezidențiat chirurgia toracică, fiind astfel prima promoție din țara noastră.

„Am ales profesia de medic din dragoste și permanent am fost obsedat de chirurgie. În ceea ce privește chirurgia toracică eu o consider mai specială decât altele. Patologiile sunt mai complexe, mai ales din cauza localizării, structurii plămânilor. În cutia toracică sunt organe vitale și nu avem dreptul să greșim, astfel intervențiile devin destul de complicate. Anume faptul că acest tip de chirurgie presupune un nivel înalt de dificultate a constituit stimulul de a alege să învăț specialitatea dată”.

Despre specificul chirurgiei toracice oncologice a aflat, în timpul rezidențiatului, care i-a oferit posibilitatea de a se forma ca specialist, prin realizarea intervențiilor și altor manipulații chirurgicale. Odată cu finalizarea studiilor, tânărul a fost repartizat de Ministerul Sănătății la Institutul Oncologic.

„Am îndrăgit secția chirurgie toracică de la Institutul Oncologic – în primul rând datorită colectivului profesionist și prietenos, care pune suflet în investigarea și tratarea pacienților și care este gata oricând să-mi ofere suport, eu fiind la început de cale. Tipurile de intervenții chirurgicale efectuate, complexitatea acestora. Toate m-au făcut să aleg chirurgia oncologică și mă simt un norocos”.

În calitate de tânăr specialist, Gheorghe Buruiană deja a reușit să facă un schimb de experiență la un spital universitar dintr-un oraș al Londrei. A văzut cum se lucrează într-o secție de chirurgie toracică, dar și radiologie, și consideră că metodele de tratament implementate acolo pot fi efectuate și la noi în țară.

„Sunt convins că putem avansa în realizarea toracoscopiilor și suntem obligați să o facem. Avem nevoie doar de unele dispozitive. De asemenea, cred că este posibil să implementăm chirurgia robotică. Când vorbim de sănătatea oamenilor nu trebuie să ne gândim la costuri și deci totul este posibil”.

La sfârșitul anului 2022, în țara noastră, erau la evidența medicilor 66 863 de persoane cu tumori maligne, conform datelor Institutului Oncologic.

Spread the love