Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Lucrători medicali dedicați crezului profesiei

16/06/2024
Lucrători medicali dedicați crezului profesiei

Fericirea înseamnă întâi și întâi de toate sănătate. Este convingerea lucrătorilor medicali, care zilnic văd suferința și durerea în ochii celor care au nevoie de îngrijiri medicale. De fiecare dată, eroii în halate albe luptă, la propriu, cu cele mai nemiloase maladii pentru viața pacienților. Pentru bucuria lor de a se întoarce acasă. Și pentru fericirea celor care îi așteaptă dincolo de ușa spitalului. 


Astăzi, de Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului, vă relatăm istoriile a cinci medici, tineri specialiști, care lucrează în Spitalul raional Hîncești, după repartizarea în câmpul muncii. 

Sergiu Neamțu

Sergiu Neamțu, medic anesteziolog l-am surprins chiar lângă patul pacientului pe care l-a salvat zilele trecute. L-a readus la viață, atunci când nu mai exista nicio speranță. A fost angajat în spitalul raional Hîncești în toamna anului 2021 și de atunci, își face meseria cu dedicație, înțelegere și profesionalism.

„În spitalul nostru sunt aceleași condiții de muncă bune, ca și în spitalele din Chișinău, activăm după același protocol, dispunem de dispozitive medicale de ultimă performanță. Pentru mine, distanța nu este o problemă. Mulți tineri specialiști cred că în raioane nu sunt suficiente dispozitive medicale, n-ai cu cine lucra. Și eu eram de aceeași părere acum câțiva ani, dar nu este deloc așa. M-am convins că peste tot sunt pacienți care au nevoie de ajutor medical”, precizează medicul anesteziolog Sergiu Neamțu.

Doctorul lucrează în ture a câte 24 de ore și face naveta Hîncești – Chișinău, așa cum procedează majoritatea tinerilor specialiști repartizați de ministerul Sănătății în raionul Hîncești. Sergiu Neamțu a călcat pe urmele mamei sale, asistentă medicală, iar atunci când a îmbrăcat pentru prima dată halatul ei medical, dintr-o pură curiozitate, a înțeles că medicina este destinul său. Gestul lui l-a inspirat pe fratele său mai mic, care acum studiază stomatologia la USMF „Nicolae Testemițanu”.

„Medicina a devenit un stil de viață pentru mine, iar pacienții sunt mereu prioritari, deoarece viața lor depinde de ajutorul și implicarea noastră, a lucrătorilor medicali”, punctează d-ul doctor.

Irina Lisnic

Medicul anesteziolog, Irina Lisnic, a ajuns la spitalul raional Hîncești în octombrie 2021, iar zece zile mai târziu, a devenit șefa secției de Terapie Intensivă și Anestezie. Prin munca pe care o face, simte fiecare puls al vieții prin fiecare bătaie de inimă și fiecare inspirație. Are doar 35 de ani, dar a salvat sute de vieți.

„Când am primit propunerea de a prelua conducerea secției, am avut emoții. Medic am mai lucrat, gărzi am mai avut, dar să fii manager de secție este altceva, responsabilitățile nu se compară cu ale unui doctor care face gărzi. Niciodată nu mi-a fost frică să fac ceva nou și să încerc ceva nou, cred că din acest motiv am și acceptat. Eu sunt convinsă că omul este cel care sfințește locul”, spune Irina Lisnic.

Iurie Ușurelu

Sunt aproape doi ani de când medicul chirurg de urgență, Iurie Ușurelu, activează în spitalul raional Hîncești. Este un om foarte modest, dar foarte profesionist și empatic. L-am întâlnit după o tură complicată, solicitantă, dar foarte promițătoare. A oferit cel puțin 15 consultații chirurgicale, iar fiecare dintre ele necesită precauție maximă. Uneori, numărul solicitărilor ajunge și la 40, într-o singură tură. Sunt 40 de pacienți cu frici, speranțe și, de cele mai multe ori, cu dureri infernale, pe care doctorul îi ajută să se însănătoșească.

„Raionul Hâncești este destul de mare, în  plus, mai deservim și alte raioane din jur, când nu dispun de serviciul chirurgical, precum: Cimișlia, Cantemir, Leova. Pacienții din aceste raioane sunt transferați la noi, la necesitate. Este o muncă foarte grea, solicitantă, dar cu multe satisfacții. Intervențiile chirurgicale în situațiile de urgență presupun să lupți la propriu pentru viața pacientului. Luptăm pentru fiecare viață în parte”, punctează doctorul.

Veronica Maxim

Veronica Maxim este medic internist și activează în secția consultativă a spitalului raional Hîncești, localizată în cadrul Centrului de sănătate. Pe lângă sarcinile zilnice de internist, face și gărzi de noapte în secția de urgențe a spitalului. De obicei, consultă pacienți de diferite vârste, cu diferite patologii, preponderent gastrointestinale, pulmonare, reumatologice, hepatice.

„Eu studiez medicina din 2007. Mai mult am învățat medicină decât școală generală. Am mers la colegiul de medicină din Bălți, iar ulterior m-am înscris la universitate. Mă regăsesc în ceea ce fac. Odată ce am ales medicina, trebuie să ajutăm pacienții, indiferent unde se află ei, la Chișinău, Drochia, Soroca, Cahul sau Bălți. Peste tot sunt pacienți și au nevoie de medici”, spune dna doctor.

Veronica Maxim abia așteaptă ca autoritățile să le ofere tinerilor specialiști, care fac naveta în fiecare zi, compensații pentru transport, așa cum li s-a promis la repartizarea în câmpul muncii.

„Zilnic fac naveta din Chișinău. M-ar ajuta mult dacă cheltuielile pentru transport ar fi compensate, deoarece costurile pentru combustibil sunt mari, iar mașina se mai defectează uneori și avem nevoie de investiții suplimentare. Am ieșit ieri la ora 7:00 dimineața din casă și voi ajunge astăzi la ora 17:00, deoarece am lucrat și în tura de noapte. Sunt niște sacrificii mari, pe care familiile noastre le suportă, de aceea lucrătorii medicali merită salarii decente și condiții bune de muncă”, afirmă medicul internist Veronica Maxim.

Serghei Vladov

Medicul Serghei Vladov activează în secția de traumatologie și ortopedie a spitalului raional Hîncești de un an și jumătate. Doctorul acordă primul ajutor primar specializat pacienților cu diverse traumatisme. De obicei, munca sa constă în imobilizarea ghipsată a arterelor, diagnosticarea și prescrierea tratamentului corespunzător pentru traumatisme, efectuarea intervențiilor chirurgicale urgente, dar și aplicarea protezelor.

„Am înțeles că voi fi medic traumatolog la vârsta de 12 ani, după ce mi-am fracturat mâna în timp ce jucam fotbal. Am simțit durerea pe propria mea piele, am înțeles cum e să ai un os fracturat, în ce constă și cât durează recuperarea. Toate acele trăiri m-au marcat și așa a apărut gândul puternic de a studia traumatologia. La universitate eram decis să aleg această specializare. Mereu m-am dorit să activez într-un spital cu posibilități. Pentru mine, distanța Chișinău-Hîncești nu este o problemă, deoarece este mai important faptul că pot să ajut oamenii, să promovez modul sănătos de viață și chiar să dau un exemplu pentru medicii care încă nu s-au decis să activeze în regiuni. Toți oamenii au nevoie de ajutor medical și de servicii medicale de calitate”, spune convins doctorul Serghei Vladov.

În ultimii trei ani, la spitalul raional Hîncești au fost repartizați 18 tineri specialiști. Conform datelor statistice, în anul 2022, în sistemul ocrotirii sănătății din țară activau circa 12.600 de medici și 23.687 de asistente medicale.

Interviuri realizate de Biroul OMS în Moldova.

Spread the love