Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Republica Moldova va primi un ajutor de 15 milioane de euro, din partea Uniunii Europene, pentru combaterea efectelor pandemiei

02/03/2021

Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană privind „Contractul de Reziliență COVID-19” pentru țara noastră a fost semnat. Sprijinul de 15 milioane de euro va ajuta Moldova să facă față epidemiei și consecințelor sale socio-economice, precum și să sporească rezistența sistemului de sănătate.

Acordul de finanțare face parte din pachetul de sprijin COVID-19 al Uniunii Europene pentru Moldova și va consolida suportul în domenii cheie. Prin acest grant, Uniunea Europeană va susține măsurile anti-criză ale țării, menite să îmbunătățească sistemul național de sănătate. În plus, va fi acordat sprijin întreprinderilor micro, mici și mijlocii, inclusiv din zonele rurale, pentru a le ajuta să atenueze impactul economic negativ al pandemiei.

Această asistență include și consumabile medicale, sprijin social pentru grupurile vulnerabile, împrumuturi și granturi pentru afaceri și agricultori din întreaga țară, precum și sprijin financiar direct către bugetul de stat.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko a menționat: „Pandemia COVID-19 a creat mari provocări în Republica Moldova, iar sistemul de sănătate al Republicii Moldova și IMM-urile au fost printre cele mai afectate domenii. Suntem încrezători că noul grant, oferit de UE, împreună cu sprijinul nostru anterior acordat de la începutul pandemiei, va contribui la crearea unei baze puternice pentru redresarea socio-economică și va sta la temelia unei mai mari rezistențe a șocurilor viitoare”.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a remarcat: „În urma semnării acestui acord, țara noastră va primi un ajutor de 15 milioane de euro, care ne va sprijini în eforturile de combatere a efectelor pandemiei. Acest ajutor dezinteresat este foarte important și necesar pentru Republica Moldova”.

Acordul face parte din răspunsul Uniunii Europene la combaterea COVID-19 în cadrul inițiativei „Echipa Europei”, care se bazează pe contribuțiile tuturor instituțiilor europene și le combină cu resursele mobilizate de statele membre ale UE și instituțiile financiare cu scopul de a soluționa consecințele umanitare, de sănătate și repercusiunile pandemiei. În prezent, suma totală a pachetului de răspuns global al „Echipei Europa” se cifrează la 36,5 miliarde euro.

Spread the love