Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

Ministerul Sănătății a identificat nonconformități în procesul de raportare a cazurilor de deces provocate de COVID-19 și vine cu mai multe soluții concrete

12/11/2021
Ministerul Sănătății a identificat nonconformități în procesul de raportare a cazurilor de deces provocate de COVID-19 și vine cu mai multe soluții concrete

Ministerul Sănătății a identificat mai multe abateri în procesul de raportare a cazurilor de deces provocate de COVID-19, ceea ce a determinat inițierea verificării tuturor cazurilor raportate de la începutul pandemiei și luarea unor măsuri concrete pentru neadmiterea unor situații de acest gen.

Mai exact, au fost depistate în jur de 200 de cazuri de deces înregistrate anterior, dar care nu au fost raportate din diferite motive. Unele dintre acestea sunt constatate încă în anul 2020.

„Cazurile de deces ajungeau să fie puse în raportul național abia după câteva zile, săptămâni, luni și chiar la distanța de un an. Cifrele privind cazurile de deces care erau publicate pe pagina ministerului nu au inclus practic niciodată decesele care surveneau în ultimele 24 de ore. De fapt, erau publicate cazurile de deces care erau raportate în acea zi în sistemul național de evidență. Ieri, când au fost raportate 70 de cazuri, doar 15 erau înregistrate în ultimele 24 de ore. Asta nu înseamnă că atâtea persoane au decedat din cauza COVID-19 în toată țara. Cu siguranță, vom primi și alte note informative.

Din păcate, aceste întârzieri au devenit o practică obișnuită și au condus la distorsionarea informațiilor privind dinamica valurilor pandemice. Declar că noi vom avea și avem o altă abordare. Nu vom ajusta nicio cifră și le vom declara în măsura înregistrării și raportării imediate. Cât de dur nu ar fi, dar trebuie să spunem adevărul pentru a putea controla situația reală în timpul pandemiei”, a menționat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

În urma analizei și verificărilor inițiate, s-a constatat că anumiți factori  au condus la crearea situației respective. Astfel, cazurile de deces erau raportate de instituțiile medicale primare și spitalicești cu întârziere către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). La fel, unele cazuri aveau nevoie de mai multe investigații pentru depistarea legăturii exacte dintre cauza decesului și COVID-19, iar unele note informative recepționate de ANSP nu conțineau toate informațiile necesare, precum data decesului și IDNP-ul persoanei. Mai mult, o altă cauză a tergiversării procesului de evidență ține de decesele înregistrate la domiciliu, întrucât validarea acestora presupune niște proceduri birocratice. De asemenea, au fost identificate mai multe neclarități privind rezultatele testelor de diagnostic COVID-19. Până în martie 2021, doar testul PCR era aprobat, conform protocolului național, drept confirmarea unui diagnostic COVID-19.

„Trebuie să înțelegem foarte clar că lucrătorii medicali lucrează până la epuizare în perioadele de vârf ale pandemiei. Când ai în secție câteva decese și mai mulți bolnavi în stare gravă, salvarea acestora e mai importantă decât raportarea către ANSP.

La fel, am depistat că și aici, la Ministerul Sănătății, în unele situații erau ajustate cifrele reale de deces care se raportau în anumite zile. Asta se întâmpla în anumite valuri pandemice. Diagrama deceselor spre deosebire de cea a îmbolnăvirilor forma platouri, ceea ce de fapt nu se întâmplă. De exemplu, pe 22-24 martie, numărul publicat pe pagina ministerului era de 30-32 de cazuri. În realitate, erau înregistrate până la 51 de cazuri zilnic”, a mai declarat Ala Nemerenco.

Pentru îmbunătățirea sistemului național de evidență și evitarea erorilor în raportarea cazurilor de deces, Ministerul Sănătății a emis un Ordin. În același scop, persoanele implicate în procesul de evidență și îndeplinire a fișelor de declarare a cazului de deces prin COVID-19 vor fi instruite repetat. Totodată, în comunicatul publicat zilnic pe pagina oficială a Ministerului Sănătății privind situația epidemiologică prin COVID-19 se vor regăsi datele concrete despre ziua în care a survenit fiecare caz de deces. Aceste informații vor fi incluse pentru toate cazurile raportate și publicate de la începutul pandemiei.

Menționăm că vor fi verificate toate cazurile de deces provocate de COVID-19 și raportate  către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Îndemnăm personalul medical din cadrul instituțiilor medicale primare și spitalicești din toată țara, în special conducătorii de instituții să depună toate eforturile și resursele pentru expedierea informațiilor în termenul stabilit. Echipa Ministerului Sănătății va avea grijă ca fiecare caz de deces să fie raportat la timp.

Prezentare

Spread the love